vineri, 3 aprilie 2009


tobele bat - pam, pam. garda de oroare, in fata palatului. executia. cinci lovituri de bici. condamnatul in lacrimi. calaul maraie. multimea behaie. apare inaltul comisar. citeste ordinea de zi - condamnare. eveniment public. noi, autoritatile, decretam - in conformitate cu legile in vigoare, avand in vedere ca s-a demonstrat vinovatia acuzatului. e clar ca lumina zilei. vinovat de prostie. a crezut ca va fi bine. cu prietenii sai. le-a cedat o suma mare de bani. sa faca o afacere. prietenii l-au fraierit. vinovat de prostie! la bici cu el! huooooo! si multimea raspunde la fel, insotindu-si ragetele cu rosii, castraveti si cartofi in capul condamnatului.


partea a doua a ceremoniei. alt acuzat. alt calau. alt bici. zece lovituri. vinovatul plange. cere iertare. nimic! jos hainele de pe el! fara mila! ce-a facut, frate? mitocan! e clar, mitocan. iata faptele - a injurat pe strada o femeie batrana, a scuipat seminte in tramvai, a ragait in metrou, a scos felurite zgomote prin mai multe parti ale corpului. numai zece locituri de bici? - se mira lumea. in fine. legea-i blanda...


urmeaza smecherul. bengosul. se dadea in barci. care barci? in masina bengoasa. fite pe sosea. viteza mare. era sa omoare oameni. cat se poate de clar - 25 de lovituri. de bici. urale. in sfarsit, sange! poporul e in extaz.


ultimul pe lista de azi - politicianul. hopa! asta ce (n-a) facut? promisiuni. minciuna. santaj. lipsa de profesionalism. si-a cumparat pana si titlurile universitare. se dadea savant. a zis ca scoate tara din criza. huoooooo! gadele se pregateste de executie. lumea exulta. pana si soarele s-a oprit in loc, iar luna, neatenta, se da cap in cap cu el. conform sentintei, politicianul e urcat pe soclu. i se face mulajul. si ramane in el. impietrit. pe vecie. statuia politicianului. sa vada lumea. si copiii. si copiii copiilor.

4 comentarii:

Şerban Tomşa spunea...

Eternizarea este cu dus-întors. În fond, toţi marii criminali au beneficiat de statui şi au fost puşi alături de eroii civilizatori. Şi mult mai mediatizaţi decât aceia... Sunt însă nişte monumente pe care se aruncă lături. Aveţi stofă de excepţional prozator, îmi face mare plăcere să vă citesc textele.

Dan Gheorghe spunea...

multumesc. incerc sa continui.

AqUaRiUs,13 spunea...

Abia acum reusesc sa iti multumesc!

nakudo spunea...

noi romanii avem un talent aparte de a scoate eroi cu parti super pozitive..restul nu conteaza...lasa ca talpasul-omul naiv oricum e biciuit...cel mai tare vorbeste fotografia...am vazut vara trecuta...copacii bolnavi ...adica fara metafora...si in grohotis..tata gunoi de stateam...10 ani sa-l adun...dar>santem sensibili si buni...iar ce nu se vede...ne doare-n cot...superb articol