miercuri, 17 iunie 2009


despre scoala se pot spune multe. dar putem pleca de la un adevar - ca nu se mai face carte. de ani de zile. dar ce se face in scoala? se vorbeste despre necesitatea uniformelor. zic unii - asa nu vor mai fi diferente intre elevi. fals! diferenta e in buzunar. sunt elevi carora li se face rau in clasa, fac criza de hipocalcemie, din cauza ca le e foame si n-au mancat nimic o zi intreaga. dar sunt si colegi de-ai lor care vin la scoala cu buzunarele doldora de bani. ce sa mai zic despre elevii care au conturi bancare, deschise de parinti. carduri alimentate lunar cu sute sau chiar mii de euro. si atunci ce mai rezolva uniforma? nimic! iata un exemplu in legatura cu ceea ce se intampla in scolile din romania. dar mai sunt si altele. despre ele vorbim altadata...

10 comentarii:

Ana-Maria spunea...

Dane,din pacate si fara nici o suparare,trebuie sa te contrazic:unii chiar mai fac scoala!Chit ca nu au conturile pline de euro si copiii lor mananca celebrul sandwich in pauza mare...:-)

Dan Gheorghe spunea...

sigur ca mai sunt si exceptii. dar daca te uiti la majoritatea absolventilor de scoala si de facultate din romania, te iei cu mainile de cap! ma refer la calitatea lor umana si profesionala.

Loxxy spunea...

NU ! nu se face scoala ...din pacata asa e...!
nu e vorba de bani...cel putin...intre colegi...toti suntm egali...da intre profesori si elevul cu bani ii o diferenta ...:)
e privit altfel :) fata de restul elevilor...

compadvice spunea...

Ai dreptate Dane,chiar multa .Fenomenul acesta a inceput chiar dupa ce am scapat de comunism.Nu ca nu ar fi fost si inainte,dar in ultimii ani a luat amploare mare.Plecand asa cum ai spus de la diferenta dintre elevi,studenti, pana la profesorii murdari pana in adancul rinichilor de cata mita au luat pentru ,,diverse,,.Si totusi se mai face scoala in romania fata de alte tari.Asta tinand cont ca mai vin studenti din afara ca sa studieze la noi,tot e ceva.Pacat insa ca nu ajuta si statul putin.

Geocer spunea...

Ne indreptam si noi cu pasi mari spre modelul american. Dupa cum spunea Base, elevul trebuie sa invete de pe Google chestiile de cultura generala. La scoala trebuie sa invete doar tinichigerie.

Dan Gheorghe spunea...

mai pe scurt, trebuie sa fim un popor de prosti. normal, in conditiile in care destinul nostru, in aceasta lume globalizata, este sa fim o tara cat o piata de consum. nu sa producem ceva dupa indeligenta noastra. ci doar sa consumam ce produc altii. si atunci de ce mai avem nevoie de creiere?

mariapostu spunea...

se mai face scoala...dar sa nu uitam, daca ne luam dupa statistici, da, suntem foarte bine, cu notele, cu nr de studenti, cu mediile mari la bacalaureat.In realitate, lucrurile stau destul de rau, sigur, depinde de scoala, de apropierea mai mare sau maimica de "centru" de dotare, de calitatea colectivului didactic...E foarte important sa fie profesorii bine pregatiti si buni pedagogi...Din pacate, de pe bancile facultatilor nu mai ies decat rar profesori bine pregatiti...Si ar mai fi multe de spus...Despre felul cum goana dupa puncte "bate" calitatea actului pedagogic si ca nr. de puncte nu e direct proportional cu prestatia la ore a profesorului si cu nr. de cunostinte al elevului...

Ana-Maria spunea...

Dan,m-am uitat si tocmai de aceea mi-am permis sa te contrazic...E adevarat,ceea ce eu am mentionat se refera la acea proportie atat de infima a unor copii ce chiar invata,incat e demna de titlul de cantitate neglijabila,din pacate.
Si tot din cele de acasa mai zic ca sunt copii care isi doresc cu ardoare sa invete,sa cunoasca,sa acceada,insa sunt trasi in jos,fara pic de mila si infudati inapoi acolo de unde au reusit prin propriile forte sa iasa sa ia o gura de aer,chiar de catre dascalii lor,dascali care in loc sa se bucure ca pot da lectii si pot scoate niste adevarate valori in domeniu,in lume,se tem de concurenta elevilor de la sala de curs....singurul cuvant care imi bantuie mintea acum este "bleah!"
Si cu toate astea eu personal am sa continuu sa le spun elevilor din familia mea ca numai invatand,indiferent ce se petrece in jurul lor,vor reusi in viata....si mie indiferent daca eu par invechita si fosilizata cu o asa afirmatie...eu asa cred...
Sa auzim numai de bine!:-)

Bia'a spunea...

Comparand cu alte tari,la noi se face scoala.Asa cred.Doar ca profesorii sunt interesati numai sa predea ce e planificat si sa semneze condica de prezenta ca sa-si ia leafa.Nu se implica in vietile elevilor din punct de vedere profesional,spre a-i indruma,spre a le dezvolta calitatile sau chiar a-i face sa si le gaseasca.Unii profesori sunt mult prea formali,pe cand altii nu sunt deloc.Lucrurile astea ii deruta pe elevi si de aici ajung oservatiile de genul "Aaa asta e proasta,nu ne face nimic,hai sa plecam" sau,in caz contrar,cele de genul "Ce a dracu' e si asta".Spun astea pentru ca si eu sunt eleva,deci sunt in "miezul" problemei. :D Cat despre uniforma,consider ca e inutila.Niciodata nu o sa fie elevii egali.Nu sunt egali nici intre ei,nici in fata profesorilor.Stim cu totii cat de bine este privit un elev care si da "mici" atentii profesorilor.Toti am avut parte de astfel de colegi,sunt sigura.Asta e Romania. :)

Dan Gheorghe spunea...

sa nu uitam un lucru esential - in ziua de azi, numai 1% din copiii din mediul rural ajung la facultate, din cauza saraciei. de la tara au plecat, pe vremuri, multe din marile valori ale romaniei, in toate domeniile. acum facultatile sunt pline mai multe cu smecherasii de bucuresti sau din alte mari orase. multi o "freaca" prin cluburi de noapte sau in alte locuri, n-au ei chef de scoala. de-aceea si calitatea absolventilor invatamantului superior a scazut dramatic in ultimii 20 de ani.