luni, 12 octombrie 2009

daca ar fi sa se acorde un premiu international pentru tarile care de-a lungul istoriei si-au scuipat valorile ca pe o masea stricata, romania ar fi cu siguranta printre competitorii cu cele mai multe sanse la castig. cred ca nu e generatie din tara noastra care sa nu fi avut sclipiri de geniu trimise in exil, fie cu forta, fie prin diverse subterfugii, sub felurite pretexte - politice sau economice, de cele mai multe ori. avem cel mai nou exemplu - scriitoarea herta muller. a castigat premiul nobel pentru literatura. unii conationali de-ai nostri s-au grabit s-o revendice, ca fiind romanca. o romanca a castigat nobelul. da, o femeie nascuta in romania, care a fost mai degraba silita sa plece din tara, din cauza regimului comunist. se cunosc deja atrocitatile prin care a trecut in propria ei tara, pana sa plece spre libertate.

sunt deja trei romani care au castigat pana acum nobelul. dar toti trei erau plecati de multi ani din romania, in momentul in care au castigat acest premiu. amintesc aici pe medicul emil palade, pe militantul antifascist elie wiesel si mai nou pe scriitoarea herta muller. ma intreb daca un roman care traieste in romania va castiga vreodata nobelul. nu cred. pentru ca romanii cu adevarat valorosi se afla peste granita. acolo, intre straini, acesti oameni reusesc sa-si etaleze valoarea. si sunt cu adevarat respectati pentru ceea ce realizeaza.

aici, in romania, oamenii valorosi, cati mai sunt, raman in anonimat. pentru ca in romania nu e bine sa fii prea destept. cei destepti devin periculosi. mai degraba sa te incadrezi in mediocritatea multimii. si asa vei trai bine. nu te va baga nimeni in seama. si nu vei avea dusmani.

6 comentarii:

Pansydra spunea...

Ai multa dreptate .
Si totusi ...ea a luat premiul
si pentru ca a descris ...
ce i s-a intimplat aici ...
daca nu ....suferea
pe la noi pe aici ...
mai avea ea oare
ceva atit de ....picant de scris ????
stii ca eu sint Giga .....
dar nu Gica Hagi ....
Gica contra ...

Dan Gheorghe spunea...

ai si tu dreptate. scriitorii isi bazeaza cartile pe propriile trairi. de-asta se zice ca un om trebuie mai intai sa-si traiasca viata si abia apoi sa se apuce de scris.

Andrei S. spunea...

Probabil ai dreptate. Cu toate astea, pe plan global, civilizaţia se îndreaptă către un hău social, cultural şi spiritual... din care, nu putem decît spera, Omul va ieşi cu o viziune asupra vieţii ceva mai bună...

E nevoie de o schimbare, nu doar la noi în ţară, ci peste tot. Iar schimbările de o asemenea anvergură trebuie să pornească de la fiecare individ în parte.

Un om mare a spus odată "Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume".

Numai bine.

Molie pe creier spunea...

link exchange?

Andrei S. spunea...

La ce te referi prin "link exchange"? Nu sunt familiar cu acest termen...

Numai bine.

Ioana Gînju spunea...

...m-am bucurat pentru doamna. Frumoasa scriitura, puternica. Am avut o zi, cu adevarat frumoasa. O seara placuta.