duminică, 21 februarie 2010

se intampla in finlanda. mi-a povestit un roman stabilit de cativa ani la helsinki.
vrei sa iei un credit pentru casa. exista si la ei un program gen "prima casa", ca la noi. desi, daca te uiti la detalii, nu-i ca la noi! la 75.000 de euro, de pilda, dobanda este de 2%. toata suma imprumutata e garantata de stat. cat timp platesti creditul - zece ani, de exemplu - esti scutit de la plata impozitului pe casa. dar o casa in finlanda, cu etaj, costa mai putin - in jur de 50.000 de euro. cu tot cu terenul din jurul constructiei.


sistemul social din finlanda? n-o sa va vina sa credeti. asistenta sanitara e gratuita. invatamantul e gratuit. chiar si la facultate e totul gratuit. plus ca studentii primesc lunar cateva sute bune de euro, pentru intretinere, iar cazarea pentru ei e la preturi modice.


o ciudatenie, poate pentru unii - in finlanda cumperi alcool numai cu buletinul. fie de la restaurant, fie de la magazin. asa e regula acolo.


ca sa-ti faci o firma, completezi trei formulare, iar dupa doua zile iti vine acasa, prin posta, actul de inregistare al firmei. ca sa-ti deschizi cont pentru firma, nu te duci nicaieri. o faci prin e-mail.


functionarii din institutiile publice finlandeze te trateaza cu o mina rece, dar sunt foarte corecti. si eficienti.


soselele din finlanda. iarna. aici e aici! finlanda e tara care are cea mai nordica autostrada din lume. cunostinta mea imi povesteste ca, pe timpul iernii, pe soselele din tara asta se da cu o solutie speciala. cand ninge - si la ei ninge, nu gluma - zapada nu se pune pe sosea. se formeaza, de la acea substanta depusa in prealabil pe asfalt, un abur, un fel de condens, probabil, iar fulgii de nea nu se depun pe carosabil. soselele raman astfel impecabile pentru trafic. chiar daca pe marginea drumului nametii sunt cat casa.asa e in finlanda. sunt doar cateva exemple despre un popor care stie sa traiasca bine. noi, romanii, cand vom invata asta? ca de trait bine ni se promite doar in campaniile electorale...

2 comentarii:

Ana-Maria spunea...

Dane , probabil ca fiind mai la nord , la ei ideile de bine pentru oameni raman in stand by prin freezing...hehehehe...Sti ce-i culmea?Ca acum vreo doua zile incercam pe al meu sa il conving sa emigram in Suedia sau Finlanda...nu prea se da dus...e greut , la peste 40 de ani , sa o iei de la capat!:)

Dan Gheorghe spunea...

niciodata nu e prea tarziu!