sâmbătă, 24 aprilie 2010

cred ca in sistemul medical din romania e, in primul rand, foarte multa ipocrizie. apropo de ceea ce se intampla zilele acestea cu solista de la teatrul de opereta. ea sufera din cauza gravelor carente ale sistemului medical. dupa ce s-a declansat scandalul mediatic, au aparut la televiziuni oameni in halat alb care au dat declaratii sub anonimat. si care spun ca in spitalele din romania situatia e dramatica. ma intreb insa de ce acesti oameni in halat alb se tem sa vorbeasca la lumina zilei. de ce nu-si arata fata? de ce nu-si spun numele? de ce le e teama? sa nu cumva sa fie sanctionati de sefii lor? nu cred.


mai degraba teama e alta, mult mai profunda - sa nu fie ponegriti de colegii lor din sistem. pentru ca in sistemul medical romanesc se practica de ani si ani de zile, as spune de zeci de ani, o lege a tacerii. o mana spala pe alta. cati pacienti au murit cu zile din cauza unor incompetenti in halate albe? - daca s-ar cunoaste cifra exacta am ramane poate inmarmuriti. insa n-am vazut pana acum ca sistemul medical sa ia masuri care sa elimine medicii incompetenti ori spagari, asistentele care asteapta "darul" pentru a-ti face tratamentul si asa mai departe. nu mai zic de cei care folosesc instrumentar nesterilizat sau care nu dezinfecteaza cum trebuie salile de operatie. oricum nu le pasa de viata pacientilor, pe care ii trateaza mai degraba ca pe niste vite.s-a vorbit zilele astea si de faptul ca in spitalele din romania se raporteaza foarte putine cazuri de imbolnaviri ale pacientilor, din cauza virusilor pe care acestia i-au contactat in spitale. si asta pentru ca acele cazuri nu se raporteaza. de ce oare? din cauza aceleiasi legi a tacerii. e usor acum pentru unii sa spuna - nu avem bani, sistemul e subfinantat, si de-asta, vezi-doamne, se intampla atatea nenorociri in spitale. e cea mai usoara scuza.dar nu asta e problema principala. problema e cea a oamenilor in halate albe care nu vor sa fie cinstiti fata de pacienti, care nu-si fac meseria, care isi bat joc pur si simplu de cei care isi cauta sanatatea in spitalele din romania. si daca sistemul medical din tara noastra ar primi 10 - 15 - 20% din PIB, mai mult ca sigur tot la fel ar fi problemele. in spitale. de spaga, de lipsa de omenie si de grija fata de pacienti, de lipsa de profesionalism din partea medicilor sau asistentelor. sistemul medical romanesc are o mare problema - n-a stiut pana acum sa se vaccineze impotriva impostorilor care au intrat in acest sistem si care au imbracat halatul alb.legea tacerii din acest domeniu ii face, asadar, pe toti cei din sistemul medical partasi la marsaviile care se petrec intre zidurile spitalelor. chiar daca sunt si oameni competenti in sistemul medical, oameni care nu iau spaga, ei sunt totusi la fel de vinovati ca si colegii lor incompetenti sau spagari. tocmai pentru ca oamenii cinstiti si profesionistii din medicina au ales sa taca. ori sa-si pastreze anonimatul sau eventual sa mute problema in alta parte, cand sunt intrebati despre carentele sistemului. lispa de finantare? sa fim seriosi! in medicina romaneasca e o alta lipsa, mult mai grava - de omenie...

4 comentarii:

Ioana Gînju spunea...

..de oameni, de toate felurile. Saracia nu este un motiv, ci o cauza.

Dan Gheorghe spunea...

saracia nu e, in primul rand, o scuza...

Buburuzasne spunea...

Ai spus un mare adevar cand ai spus ca nu finantarea sau salariile este problema,ci nesimtirea,prostia,indefernta totala e problema.Si daca mergi la clinicile particulare,care au conditii,sunt platiti mai bine,storc pacientii de bani multi, la fel sunt!
Lipsa de morala,umanitate,onestitate,indiferenta totala,tupeul si prostia e problema medicilor din Romania.Iti demonstreaza asta pe fata la orice consult prin vorba,atitudine si intreresul banilor doar.
Pur simplu nu mai stie omul la cine sa mearga,ptr. ca si la stat si la particular e o mare bataie de joc.
Ar trebui sa existe legi ca in America,sa fie dati in judecata cu pedepse mult mai aspre,cu plata daunelor morale atat de mari,incat sa nu-si mai permita sa fie atat de nesimtiti.

Dan Gheorghe spunea...

absolut corect!