duminică, 9 mai 2010

Ceea ce se poate constata zilele astea - pentru a cata oara?! - este ca romanilor le plac la nebunie lozincile. S-a decis, iata, ca pensiile si salariile bugetarilor sa fie taiate. Cica in felul asta va fi sustinut mediul de afaceri, pentru ca nu se majoreaza taxele. Ca mediul de afaceri trebuie protejat. Chiar si in dauna cetatenilor. Oare asa sa fie?

Daca renuntam la clisee, ar trebui totusi sa ne punem urmatoarea intrebare - care mediu de afaceri trebuie sustinut, trebuie protejat? Pentru ca in lumea reala se stie ca exista doua feluri de patroni in Romania - cei care au facut afaceri curate, care produc ceva concret, care aduc plus-valoare chiar si statului, nu numai pentru ei.

Dar la fel de bine exista si o alta categorie, de data asta de asa-zisi afaceristi, cei care de 20 de ani s-au imbogatit peste noapte prin "tunuri" speculative, de genul samsarilor : cumpar de aici cu un pret si vand dincolo dublu sau triplu - ca a fost vorba de mancare, imobiliare sau alte lucruri.

Ca sa nu mai vorbim de firmele care au facut afaceri cu statul, sugand de la bugetul public gramezi de bani din 1990 pana azi. Si continua sa suga in continuare. Se stie foarte bine cum se fac afacerile cu statul - baieti smecheri, apropiati de partidul aflat la un moment dat la putere, castiga fara probleme licitatiile, umfla facturile, fac lucrari proaste, dar incaseaza banii. Ca doar statul e vaca de muls ideala!

Acum se pune problema, vezi-Doamne, sa aparam mediul de afaceri, pentru ca acesta ar fi motorul economiei. Care motor? Inteleg sa fie sustinute firmele care produc ceva sau care activeaza in domeniul serviciilor. Dar nu putem baga tot mediul de afaceri in aceeasi oala. Se spunea de curand ca in Romania nu avem sosele ca lumea si autostrazi deloc, dar firmele de asfaltatori sunt printre cele mai prospere. Mai e nevoie de vreo explicatie?...

Cine se uita la clasamentele bogatilor Romaniei, facute de-a lungul anilor, poate constata un lucru foarte interesant - la coada acestor statistici se afla oameni care au in cont averi mici, facute din afaceri bazate pe productie. Dar cu cat urci in clasament, la averile cu tot mai multe zero-uri, vezi ca bogatia nu are la baza productia, ci alte "retete".

Ca aproape nu se mai construieste nimic in tara asta, de 20 de ani incoace - se spune de ani de zile. Nu avem economie. Avem doar o masa de speculatori. Am devenit mai degraba o tara in care doar se consuma, nu se produce, decat in mica masura. Iar oamenii de afaceri care isi vad cinstit de treaba, care n-au legatura cu partidele, o duc tot mai greu. Multi au dat faliment deja. In schimb, baietii "destepti", o duc in continuare excelent. Si atunci despre ce "motor" al economiei vorbesc guvernantii nostri? Care oameni de afaceri trebuie protejati?...

2 comentarii:

ellaidd spunea...

bună, ...oamenii lor de „afaceri”, evident, cei cu tunurile, care alții ... oricum, la noi se mișcă în construcții, orașul s-a făcut frumos, deși cei de acum revendică împlinirea proiectelor, ce au aparținut domniilor anterioare. Orașul este forfotă de construcții și asfaltări ...

Dan Gheorghe spunea...

asfaltari care nu se mai termina. sau se repete an de an...