joi, 20 mai 2010

Sa lustram stafiile

Asa ar trebui scris in subsolul legii lustratiei. Abia votata in parlament. Mai e ceva de votat, totusi, la una din camere. Pana cand legea va fi gata, frumos aranjata, coafata, buna de promulgat si aruncat pe piata. Desi unii ar spune ca mai degraba ar trebui aruncata la cos. Au trecut mai mult de 20 de ani de cand, la timisoara, in toiul revolutiei anticomuniste de acolo, s-a scris cu sange proclamatia in care, la punctul opt, se vorbea tocmai despre lustratie - cei care au slujit regimul comunist sa nu mai faca parte din institutiile statului roman democratic, cel de dupa 1990. Ei bine, si ce s-a intamplat cand a venit democratia? Lustratia a devenit limba straina pentru noii puternici ai romaniei, ca erau in capul statului sau pe la esaloanele inferioare. Ca doar multi dintre ei, foarte multi, slujisera regimul comunist - fie in comitetul central, fie in securitate, fie activisti, informatori, tortionari si asa mai departe. Dupa revolutie, baietii au fost destepti si si-au schimbat blana, s-au facut oameni democratici. Au intrat in noile structuri. Au facut afaceri. Nu ma lungesc pe subiect, e deja cunoscut totul. Un lucru e clar - nu aveau baietii astia niciun interes sa dea atunci, dupa 1990, legea lustratiei. Ar fi insemnat sa se autolustreze, nu?

Bun, si acum, in anul de gratie 2010, auzim de legea lustratiei. Cica s-a votat. Si cica va intra in vigoare. Nu se stie cand. E foarte posibil sa intre in vigoare. Si actualii guvernanti sa vina apoi sa spuna la televizor - ia uite ce maretie am realizat noi, dupa 20 de ani! Ia uite ce victorie istorica impotriva fostilor securisti, nomenclaturisti si asa mai departe! Ce zice legea - ca daca ai slujit regimul comunist, atunci nu ai voie sa mai faci parte din institutiile statului roman democratic, timp de cinci ani. Sa nu mai ocupi functii de demnitate publica. Sa nu mai fii sef - ca pe vremurile cand erai tartor cu secera si ciocanu-n frunte.

Dar intrebarea de baza care se pune acum este urmatoarea - pe cine mai lustram, fratilor? Ca majoritatea fostilor sefi comunisti aveau si ei o varsta, in 1989, nu erau copii. Au trecut 20 de ani, din 1990. Ba chiar se fac 21 de ani in decembrie 2010, de la revolutia din 1989. Timpul n-a stat in loc nici pentru nomenclaturistii lui nea nicu, nu? Au imbatranit oamenii. Multi au murit. Altii au iesit la pensie. Si atunci cui mai spui azi ca n-are voie sa ocupe functii de demnitate publica in stat, pentru ca a fost tartor comunist? Cui? Poate stafiilor.

Aha, stati asa, ca mi-a venit o idee - ba nene, n-ar fi bine sa luam legatura cu lumea ailalta? Cu raiul si cu iadul. De ce? Uite asa - sa le spunem celor de acolo sa aiba grija la fostii nomencalturisti comunisti, care tocmai s-au mutat in rai sau in iad. Sa nu cumva sa-i puna in functii. Dac-or fi d-astea si prin zonele alea. Adica sa se faca o lege a lustratiei. Cum s-ar spune - lustratia iadului si a raiului. Cred ca ar fi mai eficienta...

2 comentarii:

Mihaela Petrescu spunea...

Ba , daca ar fi "pe bune" i s-ar aplica lui Basescu. Dar pentru ca e numai ipocrizie, ghici: nu i se aplica lui Basescu!

misselenusha spunea...

Daaaaaaaaaaaaaa, exact asta vroiam sa zic si eu, sa i se aplice întâiului "lustrat" al tarii!!! Si stai linistit, ca mai sunt atati altii care sunt pe acolo pe sus si au fost si inainte de 89!!! Daca in 89 avea 30 de ani si acum e la putere... Daca s-ar aplica, dar cum Romania este tara neaplicarii tuturor legilor...