vineri, 4 iunie 2010

De cate ori s-au rasculat romanii in ultima suta de ani?

Raspunsul la aceasta intrebare pare, la prima vedere, dezamagitor. Chiar daca acestui neam i-a fost mai degraba harazita saracia, totusi romanii nu par genul de oameni grabiti sa ridice parul si sa loveasca cu sete in guvernantii corupti sau incompetenti. A fost mai degraba “seceta”, decat “ploaie” de manie, de 100 de ani incoace, in Romania। Am avut mai intai rascoala de la 1907, a taranilor. A venit randul minerilor, in 1929. Pe urma a fost revolta muncitorilor din 1933, apoi din nou minerii, in 1977. Muncitorilor le-a ajuns inca o data cutitul la os, in 1987, la Brasov, iar in final 1989 – unii spun ca a fost revolutie atunci, altii au alte pareri.
Lista revoltelor populare din ultimii 100 de ani din Romania poate fi imbunatatita cu noi informatii. Nu pretind ca stiu istoria de-a fir a par. Insa chiar daca s-ar mai adauga niste date in plus ale unor evenimente mai mult sau mai putin dureroase, parca tot ar fi putin. Plus de asta, nu putem vorbi in toate cazurile de revolte la nivel national. Unele s-au extins doar intre hotarele unui judet sau ale unui oras. Chiar se spunea, pana in ’89, in Occident, ca “mamaliga” romaneasca nu explodeaza. Era genul de vorba care incerca sa arunce peste poporul roman imaginea de oameni fricosi sau poate naivi – in sensul ca tot speram ca va fi mai bine, asa ca n-are rost sa ne rasculam azi.

Si iata ca am ajuns la momentul actual. In fata atator taieri de salarii si pensii – se spune ca ar fi una dintre cele mai dure curbe de sacrificiu din Europa cuprinsa de criza economica – romanii nu par chiar atat de convinsi ca trebuie sa iasa in strada, sa se revolte. Nu vorbesc de flecustete de mitinguri – chiar daca la ele participa zeci de mii de oameni – incheiate in coada de peste cu dansul pinguinului. Culmea e ca varstnicii sunt cei mai incisivi. Am vazut persoane la 60 – 70 de ani gata sa se ia la bataie cu jandarmii, in diverse orase, pentru a-si apara pensioara de cateva sute de lei, amenintata cu ciuntirea. Si nu erau decat o mana de oameni in fata trupelor de ordine. In acest timp, marile centrale sindicale delibereaza in sedinte fara sfarsit – sa facem sau nu greva, sa facem sau nu mitinguri? Dar nu dintre cele acompaniate de pinguini!

Ne intrebam mereu de ce alte popoare traiesc bine. De ce acum sunt alte tari care au depasit criza cu calm si prin masuri sociale si economice rationale?! Raspunsul e ca in alte tari nu exista doar conducatori mai buni, dar mai ales e altceva, mult mai important, dupa umila mea parere – poporul este activ, gata sa sara la beregata guvernantilor care nu-si fac datoria fata de tara.

Pe cand aici, in Romania, pare a fi locul ideal pentru corupti, lingai si incompetenti. Cel putin in ultimii 20 de ani. Care vin la putere aruncand poporului ciosvarte de promisiuni frumos mirositoare, pentru ca apoi sa nu le mai pese decat de buzunarul lor, sa fure fara mila si sa nesocoteasca traiul celor de jos. Sa le fie teama de mania poporului? Sa fim seriosi! Probabil ca sefii statului stiu si ei despre lista asta, atat de firava, a razvratirilor din Carpati, din ultima suta de ani. Si dorm linistiti…

6 comentarii:

QED spunea...

E vorba de cumtraiesc ceilalti oameni din alte tari. este vorba de cum au fost educati aceia. Nu pentru ca sar la beregata guvernantilor, dar guvernantii sunt dintre ei, au facut aceleasi scoli, au aceleasi bune sau rele cresteri si, deci aceleasi drumuri. Daca cev este grav sau rusinos, acei guvernanti isi dau demisiile, nu stau sa mai roada un os cat mai pot, nefiindu-le rusine sau neavand vreun sentiment de jena. Problema este mentaliatea, aceasta latinitate a noastra pe care-am cultivat-o ca pe ceva ce trebuie sa ramana neschimbata. Poate ca acea comuniune dintre daci si romani n-a fost chiar de bun augur. Surprinzator cum cei mai multi romani au plecat in aceste tari latine si acolo s-au si integrat. Sa ne mai intrebam de ce? Toata istoria, aceasta pe care se pare c-o stii... releva ca revoltele populare au avut loc cand nu mai puteau rabda si cand schimbarile din lume le-au impus. E clar ca nu ne-a venit noua sa ne rasculam din proprie initiativa. Suntem prea lasi pentru asta. Dar... avem si elite si asta nu trebuie sa negam. Pacat ca-s prea putine si e bine ca nu vor sa se murdareasca de politica.

Dan Gheorghe spunea...

si cu elitele e de discutat. ma refer la moralitate. chiar avem elite?... poate. dar nu cred ca sunt in tara in acest moment. din pacate!

Mircea Ordean spunea...

"Care vin la putere aruncand poporului ciosvarte de promisiuni frumos mirositoare..."
Bineînţeles poporul trebuie prezentat frumos... Nu are răspunderi, iar dacă îi lucesc ochii la aşa promisiuni sînt de vină rvemurile, sărăcia şamd.
Poporu nu greşeşte niciodată! De vină sînt toţi ceilalţi, El ba. C-aşa e în tenis.
Şi la infantili.

Dan Gheorghe spunea...

educatia? sa fie o solutie ca sa nu mai credem in minciuni?!

Irina spunea...

Stii ca ai dreptate. Sa citesti ce a zis Einstein de criza, pe blogul meu... Cred ca era necesara si intr un fel sau altul se va depasi si asta...evident fiecare popor in stilul care l reprezinta :)

Dan Gheorghe spunea...

ne mai trebuie si inteligenta ca sa depasim criza!