sâmbătă, 26 iunie 2010

Nu stiu daca este posibil asa ceva, dar probabil ca da. Poate in istorie s-a mai intamplat asa ceva, in alte parti ale planetei. Vorbesc aici de capacitatea si vointa unui popor de-a se reinventa. Probabil ca de asta are nevoie acum poporul roman, in conditiile in care simtim cu totii ca am ajuns la un capat de drum si se pare ca nu mai este nicio iesire. Dar oare chiar nu mai este? Sau varianta cu adevarat de rezerva – planul B, cum se spune acum – ar fi pur si simplu ca romanii sa gandeasca, sa fie, sa existe in cu totul alt mod. Sigur ca un astfel de principiu pare o utopie mai degraba. Dar e posibil sa fim blocati pe un palier al istoriei, unde am gasit un zid infundat, de care oricum nu se poate trece sau dincolo de aceasta bariera este doar haul. Atunci ce putem face? Sa urcam la palierul superior. Sa gandim altfel. Sa fim alti oameni. Sa avem o noua viziune. O viziune din care s-ar putea intrupa alti lideri, cu alte mentalitati. E ca si cum ti-ai construi o noua casa, dupa ce vechea locuinta s-a surpat. Ce faci, o sa ramai in strada, in camp, toata viata, plangand dupa vechea casa? Nu, trebuie sa faci alta, dar nu in acelasi loc mocirlos, ci undeva mai ferit, pe un deal. Iar casa sa nu ti-o mai faci din paianta, ci din caramida. Probabil ca si noi, romanii, am ajuns in momentul in care trebuie sa ne debarasam de noi insine, de toate nenorocirile care se zbat in mintea si-n sufletul nostru, si sa ne reconstruim. Sa ne reinventam. Daca vrem ca generatiile viitoare sa nu mai ajunga in mocirla in care suntem noi acum.

4 comentarii:

JULIK spunea...

e greu, dar nu imposibil. daca n e unim fortele si iesim in strada vom fi intampinati cu tancurile ca niste anarhisti si vom fi aratati cu degetul.

Dan Gheorghe spunea...

sper sa nu ajungem la asa ceva! nu cred ca o actiune in forta ar rezolva problemele. poate doar le-ar complica.

Echipa spunea...

Ca forta de masa natiunea noastra nu a demonstrat niciodata vreo capacitate.
Nu putem spera decat sa se nasca pe neasteptate lideri inspirati care se ne schimbe directia de mers.
Asa cum se intampla si in sport, sa rasara de undeva, impotriva sistemului care nu creeaza, valori individuale, si cu mult mult noroc, sa penetreze structurile pana sa ajunga sa fie lideri.
Asa cum poporului nostru ii vine usor sa accepte dictatori, asa poate va accepta pe acesti lideri.

Dan Gheorghe spunea...

ar trebui o alta educatie, o alta mentalitate, pentru ca poporul sa accepte lideri de calitate. din pacate, nu cred ca romanii s-au vindecat de mitocanismul de la putere. si ar accepta alti mocofani, in viitor. vezi aici exemplul unui "mareȚ realizator de televiziune, care se doreste a fi presedintele romaniei!