marți, 6 iulie 2010

Alta discutie inutila, zilele astea, transformata in subiect national - promovabilitatea la Bacalaureat. Cica 67% e un dezastru. Nu inteleg acest punct de vedere. Se stie ca in orice tara civilizata, unde se organizeaza un examen national cu pretentii de corectitudine maxima, promovabilitatea se inscrie intre 60 si 70%. Atunci care e problema la noi? Dimpotriva, as spune ca pana si 67% la Bacul-ul din Romania anului 2010 e mult, foarte mult, judecand dupa calitatea unei mari parti a elevilor din tara asta, care numai de carte nu se tin, pe parcursul anilor de scoala. Multi "ingrasa porcul" in ajun, asa ca in ultima clasa de liceu platesc, din banii parintilor, evident, sute de ore de meditatii particulare. Plus de asta, sa fim seriosi, un examen dur ar face prapad printre candidati - poate nici 30% n-ar trece de acest test.

Culmea e ca cei care acum vorbesc despre "tragedia" celor 67% uita de promovabilitatea de peste 90% din anii '90 - si la fostul examen de Capacitate, si la Bacalaureat. Procente obtinute in anumite judete. Atunci, dupa opinia "plangaretilor" de azi, era o fericire maxima. Toata lumea se ducea la examen, toata lumea trecea cu brio. Nimeni sau prea putini erau cei care isi puneau problema ca 95% promovabilitate, de pilda, e o cifra care ascunde un furt de proportii, ca s-a copiat pe rupte. Sau poate ca unii inca isi mai amintesc cu nostalgie de anii '80, cand la Bacalaureat profesorul supraveghetor scria subiectul pe tabla, iar sub el si rezolvarea. Ca doar era ordin de la partid sa treaca toata lumea. Sa aratam lumii ca romanii au recolta mare la "hectar" de minti luminate...

2 comentarii:

darias spunea...

Asta e bac , dar cel de cand eram noi copii ce mai era , ala era bac , acum este copiat in masa , sau cum vrei tu sa zici . Asa este s a cazut pe capete , foarte bine ca avem numai lichele ,generatia asta este oricum compromisa si terminata.In unele licee din orasul meu a fost doar un elev care a promovat .

Dan Gheorghe spunea...

pentru multi tineri liceul este o pierdere de vreme, din cauza ca oricum nu le place cartea. eu as vedea invatamantul obligatoriu de numai 7 sau 8 clase, dupa care cei care nu vor sa invete sa se duca la munca. altfel, este un non-sens. ajungi la Bac sa ai un absolvent de examen pe liceu. si ceilalti ce-au facut? au frecat menta in patru ani de liceu, n-au invatat nimic. e clar ca a fost pierdere de timp pentru ei.