miercuri, 18 august 2010

Se intampla ceva nou? Nici pomeneala. E un episod dintr-un serial vechi. Serialul celor care au murit cu zile in spitalele din Romania. Copii, adulti, batrani. Sigur, se da acum vina pe sistem. E mai usor asa. Sa vorbim in lozinci. Sa ne ascundem practic in spatele lozincilor. Vin acum directorii de spitale la televizor si se plang. Ca sistemul e lipsit de bani. Ca asa si pe dincolo. Urmatoarea intrebare mi se pare totusi logica - de ce nu se inchid spitalele, daca tot nu sunt functionale? De ce personalul se "chinuie" sa le carpeasca, pentru a le mentine in functiune? Oare pentru binele pacientilor? Sa fim seriosi! Nu cred ca un pacient din Romania s-a bucurat de prea mult "bine" in spitalele romanesti. De bine ai parte numai daca dai spaga de rigoare, incepand de la specialistul care te opereaza si terminand cu portarul.

Asa ca - de ce se mentin spitalele in functiune? Cum zicea de curand un director de clinica - ne chinuim sa rezistam. De ce? De ce nu puneti lacatul pe spital, ca sa terminati cu ipocrizia? Ipocrizia ca te duci la spital sa te faci bine. Si asa daca te duci la spital, te ia un doctor in primire, nu-ti face nimic, dar te cheama la cabinetul lui privat, sa te consulte acolo. Nu ajunge ca tu, pacientul, platesti asigurarea de sanatate. Nu ajunge ca tu, pacientul, dai spaga la spital. Nu! Mai trebuie sa dai o taxa si la cabinetul privat. Cica acolo te faci bine! Si atunci de ce mai tinem spitalele in functiune? Evident ca un raspuns ar putea fi acesta. Sa nu se opreasca robinetul spagilor. Al manevrelor. Sau poate cineva isi imagineaza ca personalul medical traieste numai din salariile de bugetari?! Sa fim seriosi. Duceti-va in orice spital si stati la poarta o zi intreaga. Sa vedeti in ce masini vin medicii la munca. In ce gipane, mai bine zis. Masini cumparate din ce, din salariul de bugetar? Culmea e ca gipanoaiele sclipitoare contrasteaza flagrant cu zidurile vechi si scorojite ale spitalelor, cu saloanele intunecate, pline de gandaci si igrasie.

Dar daca se facea o reforma adevarata in sistemul sanitar, de 20 de ani incoace? Cine ar fi vrut insa reforma? Cea adevarata. Pentru ca reforma ar fi implicat un aspect foarte important - stoparea spagilor si altor manevre. Nu-i asa? Acum vine personalul medical la televizor si se plange - ca de-asta s-a intamplat tragedia de la maternitatea Giulesti, ca nu s-a facut reforma, ca nu sunt bani. Nu zau?! Pai cine a vrut reforma cu adevarat? Cine din sistem a vrut sa dispara spaga? Aud?...

Evident ca reforma ar fi insemnat si o strictete de fier in respectarea procedurilor aplicate in spitale. Numai medicii cu adevarat profesionisti sa fie primiti acolo si promovati. Iar personalul medical sa-si faca datoria in cele mai mici amanunte. Numai ca si in medicina se aplica aceleasi "principii", ca in toata societatea romaneasca. Adica "lasa-ma sa te las". Cooperativa "ne facem ca muncim". Si o lipsa totala de grija a celor in halate albe fata de pacientii lor. Sa ne mai miram, in acest context, de multitudinea accidentelor din spitale, a tratamentelor prost aplicate, a diagnosticelor gresite? Sa ne mai miram ca un pacient nu e bagat de nimeni in seama - medici, asistente, infirmiere - pana cand nu da spaga de rigoare? Sa ne mai miram ca niste copii abia nascuti sunt uitati prin incubatoare si aproape arsi de vii, pentru ca medicii si asistentele isi fac siesta la cafele?

Asta e sistemul sanitar pe care personalul medical din Romania l-a aparat cu obstinatie de 20 de ani incoace. Pai daca se shimba radical totul, atunci adio spagi, adio munca pe sponci, fiecare isi facea datoria, iar orice greseala medicala se platea gras. Dar cine avea interesul unui sistem sanitar construit dupa principii solide, pragmatice? Nimeni!

Mai ucigasa ca orice este ipocrizia halatelor albe. Acum se face mare caz - ne pleaca medicii. Care medici? Probabil cei care n-au ajuns la borcanul cu miere. Si traiesc doar dintr-un salariu de bugetar. Dar nu cred ca pleaca cei deja bine infipti in sistem. Cei cu gipane si mertane, cu viloaie si averi facute dupa o viata de spaguire a pacientilor. Duceti-va in orice spital si aflati "mercurialul" operatiilor sau tratamentelor. Cat trebuie sa dai pentru o operatie, pentru un tratament. Ca sa iesi viu din spital. Si veti intelege mai bine cum merge sistemul.

Asta e tara in care traim. Se va schimba ceva, cumva, dupa tragedia de la Giulesti? M-as mira. Interesele sunt mult prea mari in sistem. Barosanii s-au naclait deja in relatii de toate felurile, miroase prea mult a dolari si euroi. Mai tare decat spirtul. Ca mor niste copii? Mare lucru pentru un medic, care isi trateaza pacientii ca pe niste simple cifre. Nu intamplator ascultam zilele trecute povestea unei femei care nascuse tot la maternitatea Giulesti, zicand despre un medic, mare specialist, care intra in salonul lauzelor si fuma ca nesimtitul. Ce-i pasa lui de viata oamenilor? Sau de o moasa care isi imprastia, la randul ei, nicotina in mijlocul nou-nascutilor.

Chiar sa fim atat de naivi si sa credem in lacrimile doctorilor? Sa fim seriosi! Nu intamplator generalizez. Nu spun "unii" doctori. Sau "unele" asistente. Generalizez. Desi in sistem sunt si oameni de calitate, si lepre. Dar oamenii de calitate n-au facut nimic sa elimine leprele din sistem. S-au acoperit unii pe altii, la o adica, dupa un accident, ceva. Si atunci? Tot sistemul e de vina. Se poate generaliza, fara teama de a gresi. Putreziciunea a fost mereu ascunsa sub pres. Toti au tacut. Pentru ca le convine.

Nu se pune problema daca vor mai fi tragedii de genul celei de la Giulesti. Doar o intrebare ramane - cand va fi urmatorul accident? Pentru ca vor mai fi asemenea nenorociri. Daca nu se schimba sistemul din temelii. Si nu se va schimba! Nu vrea nimeni!

Oamenii mor cu zile. Raman doar lacrimile de crocodil...

2 comentarii:

D I A N A spunea...

ma bucur ca esti de acord cu mine;)

Dan Gheorghe spunea...

ma bucur ca sunt si altii care gandesc ca mine!