vineri, 1 octombrie 2010

Pietele volante


La piata. Da, la piata. Unde merge lumea sa faca cumparaturi. Care piata? Zici. Chiar asa, care piata? Mai are Bucurestiul piete? Pare ca nu. De 20 de ani incoace s-a dus o politica al naibii de “eficienta” pentru desfiintarea spatiilor, platourilor, zonelor in care se aflau piete. Erau acolo mii si mii de tarabe. Atat. Asta era piata. Unde ziceai ca te duci? La piata. Te gandeai ca te vei pierde in marea aceea de tarabe, de verdeata, printre tarani, care-si strigau marfa – hai la mere, hai la cartofi, hai la zarzavaturi, hai, hai, hai! Asta era pe vremuri. Ca nu mai e acum.


Ce sa mai fie acum? Te duci la piata si deschizi usa din termopan, mai intai. Pentru ca in spatiile altadata pline cu tarabe s-au construit cladiri. Ziduri, fiare, geamuri. In interiorul cladirilor e asa-zisa piata. Piata privata. Majoritatea pietelor bucurestene s-au privatizat. Si acolo se vinde orice. Si alimentare si nealimentare. Chinezarii, turcisme, de toate. Si la tarabe, putine, cate mai sunt, ce vezi? Marfa, tot de import. Normal. Cartofi, zarzavaturi, fructe. De import. Iti si rad in nas vanzatorii, cand ii intrebi de marfa romaneasca. Vanzatori? Nu, termenul ideal e samsari sau speculanti sau intermediari. Ultima varianta e mai academica. Sau mafioti, cum le spun taranii autentici.Unde-i gasesti pe taranii autentici, de ani buni incoace, unde-si vand ei marfa? Pe marginea soselelor. Se plang ca nu mai au loc in Bucuresti, in piete. Cate piete mai sunt. Nu mai au loc de mafioti. Au fost tarani batuti sau amenintati cu bataia, de-a lungul timpului. Daca veneau in Capitala si doreau sa-si vanda ei marfa. Nu, nu asa mergea treaba postdecembrista. Se schimbase “legea”. Aia nescrisa, a pseudopietelor pe care le are Bucurestiul, cel de dupa 1990. Acum nu taranul trebuie sa-si vanda marfa. El trebuie s-o dea la “mafiot”, s-o vanda el, la suprapret, evident. Cam asta-i situatia. Cunoscuta de ani de zile. De toata lumea. Si de oamenii simpli, si de autoritati. De toti.Ce s-a facut, in schimb? S-a inventat o struto-camila. Au zis autoritatile Bucurestiului. Cica sa-i aduca pe taranii autentici in Capitala, sa-si vanda marfa. Unde? Struto-camila se numeste piata volanta. Adica faci niste tarabe, din lemn, din metal, din ceva, si le trantesti pe unde apuci, pe marginea bulevardelor. Si ii aduci acolo pe tarani. Cu marfa lor. Pe marginea bulevardelor. Unde nu e vad comercial. Dar nu conteaza. S-a bifat o “realizare” importanta a “desteptilor” de primari ai Bucurestiului. Cica au reusit ei sa revigoreze taranii autentici. Bucurestenii gasesc marfa romaneasca. Unde? Pe marginea bulevardelor? Sau in fata la Academia Militara. Frumos! Strici fasonul unei cladiri de onoare a statului roman – Academia Militara! – cu tarabe. Cum ar fi sa pui la Londra tarabe in fata palatului reginei?! Dar la noi se poate.Dar ma intreb asa. Ca prostul, intrebare retorica. Daca tot vor primarii nostri sa-i aduca pe taranii autentici in Bucuresti, de ce nu-i duc acolo unde ar trebui sa stea acei tarani – in pietele adevarate ale Capitalei? Nu se poate, nu-i asa? Normal. Cum sa dai mafia la o parte din piete? Cum sa demolezi toate magaoaiele din beton si sticla care au ocupat vechile zone numite piete? Cum sa deranjezi niste interese? Interese care merg pana sus. Sus de tot! Si atunci e mai simplu cu struto-camila, nu? Ca noi, oamenii simpli, ce suntem? Cum suntem vazuti de conducatorii nostril? Ca niste fazani…

2 comentarii:

Falvo spunea...

Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro.

Dan Gheorghe spunea...

am mai trimis la adresa asta raspuns. fara sa primesc detalii.