duminică, 6 februarie 2011

Oare asa sa fim?


Intrebarea cea mai delicata pentru noi, romanii, e de ce, de 21 de ani incoace, suntem papagali. Sau altii ne trateaza ca pe niste papagali. Sau conducatorii nostri considera ca e mai bine sa fim papagali. Sau cei mai destepti dintre noi - vezi aici intelectualitatea - considera ca a fi papagal e totuna cu a fi destept. E drept ca pe vremuri se numea snobism. Dar poate ca am trecut de acea bariera, in care snobul era mult mai putin curajos in a copia totul, asa cum o facem sau cum ni se impune sa facem azi.

Ma gandesc la orice. Pentru ca in orice domeniu putem fi papagali si chiar ni se ofera aceasta "sansa", dupa 1990 incoace. Sa mancam ca altii, sa dormim dupa modelul altora, sa facem sex dupa manualele altora, sa muncim dupa reguli de import, sa gandim dupa sabloanele pe care altii le-au gandit. Sa scriem, da, sa scriem, dupa cum altii considera ca e bine. Nu intamplator presa noastra "de ziare", vorba unui film clasic romanesc, s-a transformat intr-un urias malaxor de funduri goale, femei gonflabile, scandaluri orale si anale. Ca de, cica asta e formula din strainatate, ca sa faci rating - sper ca am scris corect - adica sa ai cititori. Asa am auzit ca ar fi facut companiile straine care au investit in presa romaneasca - studii de piata. Sa vada ce vor romanii sa citeasca. Si a rezultat - vezi Doamne - ca asta vor romanasii nostri - poze multe, text putin, ca "este" prosti si cu mintea "obosita", drept pentru care cele mai "bune" ziare ar fi alea cu multe poze.

Astia suntem cu adevarat?!...


2 comentarii:

iri spunea...

astept momentul asta de ceva vreme si in sfarsit a venit momentul sa-l zic:)) nu cu un exemplu foarte elocvent, italia, dar tot e ceva.
nu suntem noi singurii. de vreo 3 saptamani sunt in italia si o sa mai tot fiu cateva luni si pe bune ca deocamdata nu e o diferenta asa de mare intre ei si noi. se parta cam la fel, vorbesc cam la fel, au si eu greve peste greve, nu rezolva mai nimic, ziarele sunt si ele pe categorii (multe tabloide si aici) si tot asa.
we're not THAT bad :>

Dan Gheorghe spunea...

e clar ca toate tarile au problemele lor. important e insa cum ni le rezolvam pe ale noastre!