marți, 5 iulie 2011

Bacalaureat 2011 - nu e o rusine daca nu-ti place cartea!


Toata lumea se intreaba acum ce se poate invata de pe urma Bacalaureatului din 2011. Este cat se poate de clar ca singura concluzie trebuie sa fie urmatoarea - sa nu se mai dea copiilor care nu vor sa invete, pentru ca nu le place cartea, iluzia ca si in aceste conditii pot merge totusi la liceu si la facultate.

Asta s-a intamplat la noi, de zeci de ani incoace. Dupa absolvirea invatamantului obligatoriu, toata lumea mergea la liceu, fara sa se faca o selectie a valorilor. Sa se vada cine merita sa mearga la liceu si cine nu. Problema e ca intrau la liceu si adolescenti carora nu le placea cartea. Sistemul educativ era permisiv. Ii primea la liceu. Si chiar, mai tarziu, la facultate. Acestia nu invatau nimic. Dar treceau prin examenele care erau apa de ploaie. Si luau diplome. Nemeritate.

Acum, cand s-a strans surubul la Bacalaureat, cine au fost cei care au picat? Exact cei care au trecut prin liceu ca gasca prin apa, fara sa invete nimic. Credeau ca va fi tot un examen usor. Pe care il vor trece pe baza copiutelor. Sa obtina apoi note mari si cu dosarul "beton" sa se inscrie dupa aceea la facultate. Ei, uite ca n-a mai mers acum. Cei care n-au invatat au fost picati. Dar nu ei sunt vinovati. Ci sistemul care le-a permis sa intre la liceu.

Cei care au ajuns acum la Bacalaureat si au luat nota 2, acestia n-ar fi trebuit, in urma cu patru ani, cand absolvisera clasa a opta, sa fie admisi in liceu. Pentru ca erau slabi la invatatura. Pentru ca nu le placea cartea. Cu siguranta ca n-au invatat nimic nici in gimnaziu, nici in clasele primare.

Din acest punct de vedere, ar trebui sa se schimbe mentalitatile in Romania. Nu trebuie priviti cu rautate cei care n-au dragoste de carte.

Eu as merge pe urmatorul principiu - invatamant obligatoriu sa fie de opt clase - mai mult nici nu trebuie. Apoi un examen. Iar examenul sa aiba doua componente : un test de verificarea cunostintelor acumulate in scoala generala si un alt test, foarte important, dupa parerea mea - testul psihologic. Sa se vada daca respectivul copil chiar are vointa de-a invata. Ei bine, numai cei care trec cu brio de acest examen ar trebui sa mearga la liceu.

Statistic vorbind, se stie deja ca dintr-o generatie care termina clasa a opta, la nivel de tara, doar jumatate dintre elevi merita sa intre la liceu. Restul ar trebui, de la 14 ani, cand au absolvit clasa a opta, sa se duca la meserie.

Si aici e o alta problema. La ce meserie sa te duci, cand industria romaneasca e pe butuci? In mod normal, copiii care nu vor sa invete carte ar trebui sa intre, ca ucenici, intr-un atelier, intr-o fabrica ori sa mearga la o scoala de arte si meserii. Sa dobandeasca o calificare. De la 14 la 18 ani ar avea destul timp sa deprinda mestesugul respectiv. Iar la 18 ani ar avea asigurata o paine, sa se angajeze si sa stea pe picioarele lor.

Pai la noi cum se intampla azi? Iata, elevii care nu invata carte au picat acum Bac-ul. Nici carte nu stiu, dupa patru ani de liceu, nu au nici macar o meserie. Au implinit 18 ani si n-au nimic. Sunt in bataia vantului. Hai sa zici ca cei care au invatat carte, au luat Bac-ul, iar acum merg mai departe la facultate. Dar cei care au picat, pentru ca n-au invatat, ce fac? Ei nici nu stiu incotro s-o apuce. Sunt debusolati complet.

De-asta am si vazut deja stiri pe agentiile de presa - un elev care a picat Bac-ul s-a impuscat, altul a avut o tentativa de sinucidere. Copiii acestia simt ca au ratat intrarea in viata. Dar nu din vina lor, ci din vina adultilor - si profesori, si parinti - care n-au stiut sa-i indrume pe un drum firesc, in functie de capacitatile reale ale acestor copii.

Este dezastrul unei generatii!

2 comentarii:

Tivadar Emanuel spunea...

Salut,

Particip la un concurs ce se desfasoara online si imi doresc mult de tot sa castig un premiu.
Pentru asta am nevoie de voturi la doua articole (legate de niste trasee de biciclete) ce le-am postat pe un site, si anume:

http://www.trasee-biciclete.ro/trasee/plimbare-pana-la-lacul-nistru-maramures
http://www.trasee-biciclete.ro/trasee/cu-bitzele-prin-paduri
http://www.trasee-biciclete.ro/trasee/tura-de-seara

La finalul articolelor sunt niste stelute - te rog frumos da click pe ultima steluta.
Nu trebuie sa te autentifici, nici sa completezi ceva, e nevoie doar de un simplu click pe ultima steluta din grupul de stelute de la finalul articolelor.
Multumesc mult de tot si-mi cer scuze de eventualul deranj.

Cu stima,Emanuel.

Dan Gheorghe spunea...

ok!