duminică, 3 iulie 2011

BACALAUREAT 2011. DE CE AVEM NEVOIE DE INVATAMANT ?


stie cineva sa raspunda la intrebarea asta? pana in 1948, la reforma de atunci a invatamantului, se spunea asa - ai carte, ai parte. dupa 1948, zicala s-a schimbat. si suna astfel, asa cum suna pana in ziua de azi - diploma il face pe om. ce trebuie sa intelegem din acest lucru? ca din 1948 incoace intri in scoala nu pentru a invata, ci pentru a face rost de diplome. si nu numai atat. din 1948 incoace, invatamantul s-a formalizat. mergem la scoala, pentru ca asa trebuie. nu avem un scop in sine. hai la scoala, pur si simplu, ca oricum altceva mai bun de facut nu avem. trai nineaca, pana la 18 ani. profesorii se fac ca ne invata, noi, elevii, ne facem ca invatam. a, si mai era ceva, pe timpul comunismului. parintii isi indemnau copiii - invata, ca e mai usor cu mapa, decat cu sapa. adica multi copii, chit ca n-aveau chef sa invete, se tineau scai si de liceu si de facultate, sa scape de sapa. in anii '80, proaspetii absolventi de liceu alergau sa se inscrie la cate zece facultati deodata. doar-doar or intra la una. oricare. nu le pasa profilul. numai sa devina studenti. si sa scape de sapa. si mai trebuia sa scapi atunci de ceva - de armata.

a venit revolutia din 1989. sau schimbarea de regim. bun. ce s-a intamplat cu invatamantul romanesc? pai, ce sa se intample? a mers in continuare pe ideea de dinainte de '89, adica ce se planuia in anii socialismului victorios. ce se planuia? ca tot poporul sa aiba diplome. de liceu, de facultate. sa demonstram lumii intregi ce popor destept e poporul roman! diplome la hectar. doar suntem tara diplomelor. cica in romania este economie de piata, dupa 1990. nu zau?! unde te duci sa te angajezi, la stat sau la privat, ce te intreaba patronul, prima oara? - cate diplome ai?

invatamantul s-a integrat in economia de piata. a devenit o uriasa fabrica de diplome. fabrica pe bani, nenica!

s-au nascut doua industrii care capuseaza sistemul invatamantului de stat. prima este industria meditatiilor particulare. a doua este industria tipariturilor didactice. aceste doua industrii au nevoie de clienti cat mai multi. adica de elevi si de studenti. asa s-a si instituit necesitatea, dupa 1990, ca examenele din sfera preuniversitara sa fie cat mai usoare si toata lumea sa le treaca. examenul de la sfarsitul clasei a opta, apoi bacalaureatul. ambele - apa de ploaie. pai, ia ganditi-va, elevii de liceu sunt cumparatori de manuale. si pe langa manualele de baza, ale materiilor studiate in mod constant, li se mai baga pe gat culegeri, caiete speciale si multe altele. pe toate le cumpara elevii. sau mai precis parintii elevilor. cu bani grei. chit ca nimeni n-are nevoie de acele fituici fara valoare. vorbiti cu orice pedagog adevarat si va va spune ca lectia se invata la clasa, de la profesor, nu din manuale si culegeri.

a doua industrie, cea a meditatiilor particulare. se spune de ani de zile ca cel putin 80% din elevii din romania fac meditatii particulare. eu as spune ca la liceu 100% din elevi fac meditatii particulare. am vorbit cu elevi de clasa a XII -a din bucuresti care imi spuneau ca in ultima clasa de liceu ei vin la scoala numai sa faca act de prezenta. pregatirea pentru bacalaureat o fac exclusiv in particular, cu profesorii lor. si alti bani dati de parintii elevilor pe meditatiile particulare! bani grei.

apropo de profesorii care se plang de salariile mici. mai baieti, nu va mai plangeti atat. stiti cine moare de foame in invatamant? numai prostii sau amaratii de profesorasi de la tara. dar cum le-o fi oare profesorilor din bucuresti sau din alte mari orase? care fie sunt autori de manuale si culegeri, fie vand manuale si culegeri in scoala si fac bani din comisioane, fie fac meditatii particulare fara numar?! astia tot amarati sunt? hai sa fim seriosi!

si mai e ceva. examenele din invatamantul preuniversitar trebuie sa fie si au fost, cel putin dupa 1990, apa de ploaie, si dintr-un alt motiv. pentru ca trebuia ca marea majoritate a elevilor sa ajunga pana in clasa a XII-a, sa ia bacalaureatul, pentru ca apoi ce sa faca? sper ca ati ghicit - sa bata la portile facultatilor. doar universitatile, la randul lor, s-au transformat in uriase fabrici de diplome, de 21 de ani incoace. hai sa nu vorbim numai de universitatile private. sa ne uitam si in ograda universitatilor de stat. hectare intregi de elevi au devenit studenti. de ce? pentru ca sa invete? pentru ca tara avea nevoie de ingineri, doctori si economisti? nici pomeneala! raspunsul adevarat e ca universitatile aveau nevoie de cat mai multi platitori de taxe. sa aiba profesorii de facultate salarii babane. s-au inventat in universitati discipline care nu sunt cautate pe piata muncii, nici la noi, nici in fundul africii. dar ce conteaza? conteaza numai ca profesorul sa aiba catedra, sa fie autor de manuale si - atentie - daca esti studentul lui, sa cumperi numai manualul scris de el, ca altfel ti-l faci dusman de moarte!

asta este invatamantul romanesc. va place? am ajuns acolo unde a vrut sa ne duca socialismul. pe cele mai inalte culmi. sa fim o tara de diplomati. tot romanul cu diplome in buzunar. cat mai multe. dar pentru diplome trebuie sa si platesti. unde? la fabrica. pardon, la scoala...

2 comentarii:

Diana spunea...

Nu, mie nu imi place sistemul de invatamant din Romania. Ca sa vorbesc de BAC pentru ca e un subiect actual, s-a cazut pe capete pentru ca nu i-a mai lasat sa copieze; acum se plang ca au fost subiecte grele, dar daca ne uitam la subiectele de la romana de exemplu vedem ca se cer antonime, semne de punctuatie, o compunere... daca nici de un 5 nu au fost capabili sa scrie, atunci sa mearga la "sapa". Las' ca se cauta in EU personal pentru munci agricole. Daca ei nu sunt constienti sa invete ci prefera cluburi, iesiri, net, atunci sa lase scoala in pace, nu e obligatoriu sa ai scoala.
Ca o paranteza, la un interviu la un post de stiri era un elev care sutinea ca a invatat foarte mult pt BAC; ma gandeam ca a invatat omul nostru pana i-au sarit capacele si cazuse BAC-ul, dar reporteritaa l-a intrabat "bine, bine, cat inseamna mult?" iar raspunsul a fost "TREI SAPTAMANI" !!!! Cum sa ai pretentia sa iei nota de trecere cu invatat de 3 saptamani la 4 materii care au fost 4 ani?!?
Toata lumea il atatca pe ministru, ce a facut rau ministrul asta ca a facut ceva in vederea respectarii legii? Adevarul e ca nici inainte nu era voie sa copiezi, dar se copia; dar acum ca au fost camere de filmat si supraveghetorilor li s-a impus sa nu mai lase...se pune altfel problema. Ce vina are ministrul ca odrasla nu invata? Ce vina au cei din conducere ca profesorii dau note din burta elevilor pentru ca ii au la meditatii, pentru ca le cumpara manualele, pentru ca daca dau note mici inseamna ca sunt profesori slabi care nu isi stiu preda materia?

Dan Gheorghe spunea...

cand se va face reforma in invatamant, aceea va fi adevarata revolutie in romania. dar cine vrea reforma? nimeni. se face acum valva, dupa acest Bac. apoi lumea va uita. si lucrurile vor ramane ca pana acum.