luni, 12 septembrie 2011

A inceput noul an de impins tava... in invatamant


A inceput scoala. Cu aceleasi vechi metehne. Nimic nou sub soare. Ah, parintii! Sistemul. Cadourile, normal. Impinge tava la profesor, sa fie bine copilului. Am avut azi o discutie cu un tatic enervat pe cel mai proaspat sondaj de opinie - 60% dintre romani cred ca in scoala nu se mai face carte. Tipul ii caracterizeaza pe acei 60% prosti. Adica de ce prosti? Pentru ca nu imping tava la profesori, pentru note bune odraslelor lor? Ciudata gandire! Specimenul cu care am vorbit face parte din categoria celor care imping tava. Marea problema e ca intr-o clasa in care o buna parte din parinti merg pe ideea cadourilor, risti sa se uite lumea chioras la tine, daca faci nota discordanta. Vezi pe cate o mamica dezinvolta, cu bani in buzunar, cum sare repede cu propuneri de genul - hai sa strangem bani pentru... M-am luat de ea la un moment dat - doamna, dar nu va dati seama ca poate nu toata lumea are bani de dat?! S-a uitat la mine ca la urs. Ce sa mai zic de situatia in care parintii de la alta clasa au cumparat doamnei invatatoare scaun directoral. Auzi, ca nu putea sa stea cu fundul pe scaunul cel simplu, din lemn. Facea bataturi la fund!

Asta ma enerveaza cel mai mult la "sistemul" cadourilor din invatamant. Servilismul multor parinti care vor sa "cumpere" note bune pentru copiii lor. Si pe urma, cand vine un examen national, vezi ca odrasla ta a luat nota 5. Cum asa? Copilul meu, care era de 10 in scoala? Pai, cadourile fusesera de 10...


2 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Cu atat de multe lacune, discrepante si "inexactitudini" in domeniul educatiei, cum sa nu devina scoala un sistem de autoservire de tip brigadiero-muncitoresc "impinge tava", fara posibilitatea de a schimba calitatea meniului ce trebuie studiat?
Oare isi va mai regasi oare scoala menirea pierduta, de a sluji si stimula dezinteresat eforturile elevului?

Dan Gheorghe spunea...

nu cred ca se va intampla o minune, pentru ca noi cu totii suntem vinovati de starea dezamagitoare a invatamantului de azi.