luni, 23 iulie 2012

Pe 29 iulie romanii trebuie sa-si ia ratia de demnitate


Modul în care Occidentul ne-a dictat ce trebuie sa facem si ce nu trebuie sa facem cu ocazia referendumului, felul in care marile puteri din Vest ne spun cum sa ne organizam tara, ma face sa cred ca nici azi strainatatea nu stie cu adevarat sau mai bine zis se face ca nu stie ca Romania e o tara independenta.

Episodul acesta mi-a amintit de anul 1859, cand marile puteri dictau romanilor cum sa-si aleaga domnitorii in Tara Romaneasca si Moldova. Un lucru insa s-a intamplat atunci, cand Romania inca nu-si castigase independenta. Romanii au dat dovada in fata intregii lumi ca sunt un popor mandru, un popor care stie sa-si decida soarta. Asa a fost ales Cuza domnitor si in Tara Romaneasca, si in Moldova, realizandu-se ceea ce nici marile puteri nu calculasera in laboratoarele lor - faurirea a ceea istoricii numesc mica unire. Atunci au fost puse bazele statului roman modern. Repet deci ca acela a fost momentul in care romanii au demonstrat lumii ca sunt cu adevarat un popor.

Exact asta ar trebui sa se intample si pe 29 iulie. Mai presus de interese marunte, de tabere, ca unii tin cu USL-ul, ca altii sustin PDL-ul, romanii trebuie sa se gandeasca, dupa parerea mea, la urmatorul fapt - sa arate lumii intregi ca soarta Romaniei se decide in Romania, si ca noi nu ne organizam tara si nu ne alegem liderii dupa dictarea si interesele strainatatii. O participare covarsitoare la vot, pe 29 iulie, va echivala cu "ratia" de demnitate pe care poporul roman trebuie s-o ia. Exact cum in decembrie '89 romanii strigau ca si-au luat ratia de libertate.


Niciun comentariu: