joi, 26 noiembrie 2015

Si totusi...

Daca doua statii ale RATB din Bucuresti vor primi o denumire noua, “Colectiv”, in loc de “Marasesti”, atunci propun, in compensatie, ca Ministerul Educatiei sa readuca in programa scolara un personaj eliminat din manuale, Maria Ion Zaharia. Fetita care, la numai 12 ani, si-a dat viata pe campul de lupta, in cea mai cumplita si totodata stralucitoare batalie a neamului romanesc, Marasesti.

Maria se stinge din viata in ziua de 6 august, in timp ce servea ca observator pentru o baterie romaneasca de tunuri. A fost ziua cea mai dramatica, un moment de cotitura din intreaga operatiune militara, care a inclinat decisiv balanta in favoarea romanilor. Povestea copilei a existat in programa scolara interbelica, dar si in timpul comunismului. Este insa eliminata dupa instaurarea democratiei originale, de dupa 1990, probabil din cauza ca Maria nu era demna de a fi considerata un simbol al curajului si demnitatii romanesti.

Departe de mine gandul de a lua pozitie fata de schimbarea denumirii unei statii de transport public din Capitala. Este, in fapt, doar o statie si nimic mai mult. Oricum, cei mai multi calatori nici macar nu baga de seama cum se numeste statia in sine. Cat despre cazul “Colectiv”, vom uita cat de curand. Asa cum i-am uitat si pe tinerii care au murit in 1989. Auzeam chiar zilele trecute pe cineva, la televizor, spunand ca in numele celor care au murit in clubul respectiv trebuie sa construim o noua Romanie. Dar oare in numele tinerilor din 1989 nu mai trebuie sa facem nimic in tara asta?


Ce sa mai spun de jertfa suprema a celor 30.000 de ostasi romani de la Marasesti. Si ei au murit pentru o Romanie mai buna. O tara unde, din cate constatam azi, nici macar umbrele lor nu mai au loc…

Niciun comentariu: