joi, 17 martie 2016

Daca ar fi intrerupt programul generic intitulat „laptele si cornul”, ar fi ca si cum elevii sunt pedepsiti pentru ca in scoli au fost aduse gunoaie in loc de mancare

Gunoaie din cauza carora unii elevi, din ce in ce mai multi, din pacate, ajung in spital. Aud deja idei exprimate in sensul ca acest program sa fie stopat. Ba in unele judete el deja a fost suspendat temporar. Este vorba despre acele judete unde sunt inregistrate cazuri de copii ajunsi in spital, dupa ce au mancat alimente distribuite prin acest program guvernamental.

Cei care sustin intreruperea programului aduc drept argument si faptul ca elevii pe care i-au vazut ei, probabil, nici nu baga in seama aceste alimente oferite gratuit, nu au nevoie de ele. Foarte posibil, pentru ca sunt copii care, in primul rand, au mancat acasa, inainte sa plece la scoala, si in al doilea rand au bani de buzunar, deci pentru ei exista alternativa la corn si lapte.

Situatia nu este insa atat de simpla. Eu am scris inca de pe vremea cand acest program guvernamental nu fusese inventat, despre un fenomen din scolile noastre. Atentie, este vorba despre scolile din cartierele marginase ale Bucurestiului. Dar si despre scolile din zonele sarace ale Romaniei. Existau inca de pe atunci, si cu siguranta mai exista si azi, rapoarte ale profesorilor, dar si ale medicilor scolari, despre nenumaratele cazuri de ceea ce in termeni medicali se numeste criza de hipocalcemie. Asta, in randul elevilor, cat timp acestia se afla in scoala. Ca s-o spunem mai pe romaneste, acestor copii le vine rau, isi pierd, pentru cateva minute, cunostinta. 

Este clar motivul pentru toata lumea. Celor mici le fuge pamantul de sub picioare pentru ca nu au mancat nimic nici acasa, inainte sa plece la scoala, nici in timpul cursurilor, pentru ca nu au niciun ban in buzunar. Erau copii, si sunt copii, pentru ca, repet, cred ca si azi fenomenul continua, din familii sarace. Sau din familii care uita, din diverse motive, ca au copii. Am intalnit situatii de elevi care furasera un corn de la bufetul din scoala. Cand au fost intrebati de ce au facut asta, au raspuns simplu, de foame. La fel cum am intalnit exemple de solidaritate intre elevi. Cei cu bani mai multi le cumparau colegilor fara un sfant in buzunar ceva de mancare. Este clar ca pentru unii elevi laptele si cornul distribuite gratuit in scoala sunt, fara discutie, mana cereasca.

Vazand situatia care exista acum in scoli, alimente stricate si elevi in spitale, masura logica pe care ar trebui s-o ia Guvernul este regandirea din temelii a programului „laptele si cornul”, si in niciun caz stoparea lui. Copiii trebuie sa inteleaga ca nu ei sunt vinovati pentru situatia actuala, ci acei adulti care, in goana dupa profit cu orice pret, au pierdut si ultima farama de umanitate. 

Niciun comentariu: