marți, 12 iulie 2016

Stamplia de vot nu are, inca, putere de lege in mana cetateanului romanObserv o serie intreaga de analisti care se intreaba de ce romanii voteaza atat de haotic la Locale. Si de ce in functia de primar ajung tot felul de indivizi care nu ar avea ce sa caute acolo, din cauze morale sau legale. Eu cred ca totul are la baza o explicatie destul de simpla. Ma refer la lipsa unui contract clar intre cetatean si primar. Altfel spus, intram in ceea ce ar trebui sa insemne guvernarea locala si implicit o reforma administrativa dusa pana la nivelul celui mai mic sat din Romania.

Comunitatea nu poate fi stapana pe ea insasi daca nu e stapana pe un lucru esential, pe impozitele si taxele pe care le plateste in fiecare an. Se discuta de multi ani pe tema asta si multe voci spun ca impozitele si taxele locale ar trebui sa ramana, in totalitate, in fiecare comunitate in parte. Si eu cred ca, daca acest deziderat ar deveni realitate, ar fi exact acel moment in care se va schimba din temelii perceptia fiecarui om fata de ideea de comunitate. El va simti ca este, cu adevarat, important. Si implicit votul lui este important, pentru alegerea viitorului primar.  

Comunitatea ar trebui, in asemenea conditii, sa angajeze un primar care sa gestioneze, eficient, problemele obstei. Poate ca e un cuvant dur, sa “angajeze”, dar eu cred ca este un termen potrivit. Primarul nu mai trebuie vazut ca un imparat, iar functia pe care o are, ca un cadou. El ar trebui sa ajunga in fruntea comunitatii dupa ce a prezentat un program de guvernare locala. Daca cetatenii vor spune, in urma votului, acesta e programul care ne avantajeaza pe noi, care va duce la rezolvarea problemelor localitatii noastre, urmeaza al doilea pas. Primarul sa incheie un contract cu comunitatea, pe durata mandatului sau de patru ani. Un contract care sa dea oamenilor garantia ca taxele si impozitele pe care le platesc se intorc la ei sub forma unei vieti tot mai civilizate, de la un an la altul.

Multi spun acum ca actuala campanie electorala aproape ca nu a existat. Ca au lipsit dezbaterile. Dar despre ce dezbateri vorbim? Cele intre candidati? Si din acest punct de vedere problema este pusa, din punctul meu de vedere, total gresit. Adevaratele dezbateri ar trebui sa fie intre candidati si comunitati. Dar si acest lucru se poate face numai daca, intr-un nou cadru administrativ, comunitatea ar fi stapana in totalitate pe destinul ei. Si implicit pe banii din impozitele si taxele locale. Sa vezi atunci dezbateri! Pentru ca cei care vaneaza functia de primar ar fi descusuti pe toate partile de electorat. Cum vei gestiona banii nostri? Acesta ar fi, logic, subiectul esential. La asemenea dezbateri nu ar mai avea curajul sa participe tot felul de salvatori ai „natiei”.  


Daca nu vom face o adevarata reforma administrativa, atunci sa nu ne miram de felul in care arata acum alegerile locale si cum vor arata, probabil, si in viitor. Sa nu ne miram ca cetateanului putin ii pasa cine ajunge primar. Pentru ca majoritatea oamenilor nu simt, in primul rand, ca primarul e al lor. Asa cum majoritatea oamenilor nu sunt stapani pe taxele si impozitele pe care le platesc. Ca o concluzie, ma gandesc ca stampla de vot nu are inca, din pacate, in Romania de azi, valoarea care i s-ar cuveni. Daca am fi o tara trecuta prin reforme radicale, care sa readuca la viata simtamantul comunitatii, stampila de vot ar trebui sa aiba in mana cetateanului putere de lege. 

Niciun comentariu: